امروز: جمعه 10 فروردین 1403
دسته بندی محصولات
بخش همکاران
بلوک کد اختصاصی

گزارش کارآموزی آشنایی با تاسیسات الکتریکی

گزارش کارآموزی آشنایی با تاسیسات الکتریکی دسته: الکترونیک و مخابرات
بازدید: 1 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 50 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 32

گزارش کارآموزی آشنایی با تاسیسات الکتریکی در 32 صفحه ورد قابل ویرایش

قیمت فایل فقط 9,100 تومان

خرید

گزارش کارآموزی آشنایی با تاسیسات الکتریکی در 32 صفحه ورد قابل ویرایش


بخش اول : آشنایی با تاسیسات الكتریكی

آشنایی با جریان سه فاز

جریان سه فاز در مداری كه سیم بندی القاء شونده آن (آرمیچر) از سه دسته سیم پیچ جدا كه هر كدام نسبت به هم 120 درجه الكتریكی اختلاف فاز دارند تهیه می شود.

انواع اتصال در سیستم سه فاز

در سیستم سه فاز معمولاً‌ از سه نوع اتصال استفاده می شود :

الف- اتصال ستاره

ب- اتصال مثلث

ج- اتصال مختلط

-محاسبه جریان و ولتاژ در اتصال ستاره

همانطور كه می دانیم در اتصال ستاره اختلاف سطح هر فاز با سیم نول ولتاژ فازی (UP) و اختلاف سطح هر فاز با فازی دیگر ولتاژ (Ul) را تشكیل می دهند. مقدار ولتاژ خط از مجموع دو ولتاژ فازی بدست می آید. به همین جهت برای بدست آوردن مقدار Ul باید برآیند دو ولتاژ فازی را رسم و مقدار آن را محاسبه نماییم. بدین ترتیب كه یكی از بردارها را در امتداد و به اندازه خودش رسم كرده و سپس بردار را با بردار پهلویش رسم می كنیم. رابطه روبرو برقرار است :

اما جریانی كه از هر كلاف عبور می كند همان جریان خط می باشد. یعنی در اتصال ستاره جریان خط مساوی جریان فاز است .             IL=IP

-محاسبه جریان و ولتاژ در اتصال مثلث

در این روش كلافهای مصرف كننده یا مولد به شكل مثلث قرار می گیرند. همانطور كه می دانیم ولتاژ خط UL در اتصال مثلث همان ولتاژی است كه در دو سر كلاف قرار دارد یعنی در اتصال مثلث ولتاژ خط برابر با ولتاژ فاز است :              UL = UP

اما جریانی كه از هر خط می گذرد مجموع برداری جریان دو كلاف بعدی است. پس جریان هر خط 73/1 برابر جریان هر فاز است :             

-اتصال مختلط تركیبی از اتصالهای ستاره و مثلث می باشد.

توان در مدارهای سه فاز

در یك اتصال سه فاز توان كل از مجموع توانهای هر فاز بدست می آید : P = P1+P2+P3    

اگر بار متعادل باشد داریم :      P1 = P2 = P3 = Pph

پس توان كل می تواند سه برابر توان هر فاز باشد :      P = 3Pph

                                                     P = Up.lp.COS (j)

در اتصال ستاره توان بصورت زیر بدست می آید :

                                              و            ip=iL







در اتصال مثلث هم رابطه بالا صادق می باشد.

روشهای اندازه گیری توان

معمولاً برای اندازه گیری در سیستم سه فاز از دو روش زیر استفاده می كنند :

الف- روش چهار سیم (3 واتمتری)

ب- روش سه سیم (2 واتمتری)

الف- روش چهار سیم :

در این روش با استفاده از 3 واتمتر كه سر راه هر فاز قرار می گیرد و سیم نول توان هر فاز جداگانه اندازه گیری شده و مجموع این سه واتمتر توان كل می باشد. اگر بار كاملاً متعادل باشد هر سه واتمتر دارای مقادیر مساوی می شوند. پس در یك بار متعادل فقط از یك واتمتر هم می توان استفاده كرد.

ب- روش سه سیم :

در این روش بدون سیم نول عمل می شود. دو واتمتر كه هر كدام بین دو فاز قرار می گیرد البته فاز وسط برای فازهای اول و سوم مشترك است توان كل از مجموع دو واتمتر بدست می آید.


مزایای سیستم سه فاز

1- در جریان تكفاز مقدار قدرت لحظه ای در قسمتهایی به صفر می رسد اما در جریان سه فاز هیچگاه توان لحظه ای صفر نمی شود چون اگر یكی از فازها مقدارش به صفر برسد فازهای دیگر دارای مقادیر هستند.

2- راه اندازی موتورهای آسنكرون : می دانیم كه برای گردش موتورهای آسنكرون احتیاج به میدان دوار است كه این میدان با جریان تكفاز ساخته نمی شود.

3-  تبدیل جریان متناوب به جریان مستقیم : دامنه یكسو در تبدیل سیستم سه فاز به جریان مستقیم دارای ضربان كمتری نسبت به جریان یكسو شده توسط جریان متناوب تكفاز بوده و ضریب بهره آن زیاد است.

عایق كابلها

برای پوشش عایقی سیم ها از پلاستیك / لاستیك و یا از كاغذ استفاده می شود. امروز كابل با عایق پلی وینل pvc بیشتر از كابلهای دیگر بكار می رود. عایق دیگری بنام پلی اتیلن نیز وجود دارد. عایق اكثر كابلهای جریان قوی از كاغذ آغشته به روغن تهیه می شود.

از عایق لاستیكی در جاهایی كه احتیاج به چرخش زیاد باشد نیز استفاده می كنند.

ساختمان كابلهای فشار قوی و حفاظت آنها :

قسمت اصلی ساختمان كابلها هادی و عایق آن است. ضمناً كابل را باید در مقابل پدیده های زیر حفاظت نمود :

الف- حفاظت در مقابل فشار و ضربه های مكانیكی

ب- حفاظت در مقابل زنگ زدگی و اكسید شدن هادی

پ- حفاظت در مقابل اثرات شیمیایی و پوسیدگی

ت- حفاظت در مقابل اثرات میدان الكتریكی و اتصال كوتاه شدن و میدان های خارجی و جریان زیاد

ث- فیوز فشار قوی

فیوزهای H.H برای فشار قوی مورد استفاده قرار می گیرند و خیلی بلندتر از فیوزهای معمولی تا 500 ولت است. برای حفاظت ترانسفورماتورهای توزیع و اندازه گیری مورد استفاده قرار می گیرند.

فیوز H.H فقط در جایی بكار برده می شود كه قدرت اتصال كوتاه از MVA400 تجاوز نكند. ساختمان فیوز H.H شبیه فیوز فشار ضعیف است. در داخل یك لوله چینی یا فیبری بزرگ سیم فیوز بصورت مارپیچ قرار گرفته و در دو انتها به دو کلاهك فلزی محكم شده است. سیم فیوز بطور آزاد در داخل براده كوارتز قرار گرفته یا مدار در داخل لوله دندانه است و سیم از داخل دندانه ها عبور كرده است. فیوزهای فشار قوی دارای یك سیم فرعی اند كه با قطع شدن آن دکمه ای به خارج پرتاب می شود و نشان می دهد كه فیوز سوخته است. می توان از حركت این دكمه برای مدار فرعی استفاده كرد كه از قطع فیوز در داخل اطاق فرمان اطلاع حاصل كرد.



انتخاب نوع فیوز

برای خطوط ساده فیوزهای ذوب شونده جهت حفاظت كافی است. اما در شبكه های گسترش یافته با مصرف كنندگان صنعتی تنها فیوزهای ذوب شونده كافی نیست. زیرا در صورت سوختن یكی از سه فیوز قبل از دو فیوز دیگر موتور تحت ولتاژ دو فاز باقی مانده و خطر سوختن آن در بین است. باید از فیوز بی متال و مغناطیسی استفاده كرد مقدار فیوز برای كابل یا سیم معلوم با توجه به شدت جریان مجاز عبوری از سیم و جریان نامی فیوز انتخاب می شود.

جداول زیر جریان مجاز سیم و فیوز را مشخص می كنند.

تعیین افت ولتاژ مجاز و انتخاب سطح مقطع هادی

خطوط هادی الكتریسیته در حقیقت مقاومتهای الكتریكی هستند كه از آنها جریان عبور می كند. با اتصال مصرف كننده به چنین خطوطی و عبور جریان از آنها در خط افت ولتاژ پدید می آید.

با توجه به قانون اهم :            مقاومت خط ×  جریان مصرفی = افت ولتاژ

                                                            DU = l.R

در انتهای خط ولتاژ به اندازه DU2 كمتر از ولتاژ ابتدای خط است. آنچه كه برای مصرف كننده مهم است تامین توان نامی آن است.

برای رسیدن به انی امر باید نكات زیر را درگرفت :

الف- سطح مقطع كابل و در نتیجه مقاومت آن را باید طوری انتخاب كرد كه افت توان از حد معینی تجاوز نكند و در ضمن حرارت ایجاد شده در اثر عبور جریان از حد معینی تجاوز نكند.

3-كلید زبانه ای

در كلید غلطكی به خاطر تماس و سائیدگی كه بین نوار هادی و كنتاكتهای ثابت بوجود می آید از عمر كلید كاسته می شود. به همین خاطر از كلید غلطكی كمتر استفاده می شود و بجای آن از كلید زبانه ای استفاده می شود.

در این كلید بجای قراردادن نوار هادی روی استوانه استوانه را طوری طراحی می كنند كه دارای برجستگی و فرورفتگی هایی می باشد كه این استوانه حول محور خود حركت كرده و زبانه هایی را بالا و پائین می برد. زبانه مزبور كنتاكتهای متحرك را به كنتاكتهای ثابت وصل و یا‌آنها را از هم جدا می كند. این كلید بصورتهای روكار  و توكار بكار می رود.

راه اندازی الكتروموتور با استفاده از كلیدهای ساده :

مصرف كننده های سه فاز و الكتروموتورهای با قدرت كم را می توان بطور مستقیم به شبكه وصل كرد. در راه اندازی به طور مستقیم از انواع كلیدهای ساده استفاده می كنند. معمولاً این گونه كلیدها 6 كنتاكت دارند كه سه كنتاكت ورودی با حرفهای R,S,T و سه كنتاكت خروجی به حرفهای U,V,W مشخص و دارای دو حالت قطع و وصل می باشند كه با علامتهای (O) برای قطع و (I) برای وصل. در نقشه های الكتریكی كلیدها را در حالت قطع نشان می دهند.


راه اندازی موتورها با استفاده از كلید ستاره – مثلث :

همانطوریكه گفته شد موتورهای قدرت پائین را می توان بطور مستقیم به شبكه وصل كرد.

اما الكتروموتور با قدرتهای بالاتر را به علت جریان نسبتاً زیاد در راه اندازی نباید مستقیماً به شبكه وصل كرد بلكه بطور تدریجی، كه روشهای مختلفی برای این كار  وجود دارد كه ساده ترین آنها راه اندازی به روش ستاره مثلت است كه هم با كلیدهای ساده و هم مركب قابل اجرا می باشد.

كلیدهای ستاره- مثلث ساده نیز معمولاً بصورت غلطكی و زبانه ای ساخته می شدند.

این كلید ابتدا سیم پیچهای موتور را بصورت ستاره به شبكه وصل می كند. پس از اینكه موتور به سرعت نرمال خود رسید، با تغییر حالت كلید سیم پیچهای موتور را به حالت مثلث در شبكه قرار می دهد.

پس كلید دارای سه حالت قطع – ستاره و مثلث می باشد.


بخش سوم : كلیدهای مركب

كلیدهای مركب

همانطور كه گفته شد كلیدهای مركب نیروهای مكانیكی جهت قطع و وصل را از انرژی واسطه ای مانند الكتریسیته دریافت می كنند مانند رله و كنتاكتور.

تعریف رله :

بطور كلی رله به دستگاهی گفته می شود كه در اثر تغییر كمیت الكتریكی و یا كمیت فیزیكی مشخص تحریك شده و موجب بكار افتادن دستگاه یا ماشینی بشود.

تعریف كنتاكتور :

كنتاكتور نیز یك رله است (كلید بوبین دار) كه مانند كلید ساده سه فاز دارای سه كنتاكت برای وصل مدار قدرت و كنتاكتهای كمكی جهت مدار فرمان می باشد و اساس كارش بر مبنای بوبین سیم پیچی شده با هسته آهنی است.

-سیم پیچ كنتاكتور ممكن است با جریان مستقیم یا متناوب و یا ولتاژ های 330، 220، 127، 110 و … و با جریان كم تحریك شود. هسته آهنی از دو قسمت كه یكی ثابت و دیگری متحرك است ساخته شده.

قسمتی كه در زیر قرار گرفته ، ثابت و قسمت بالائی متحرك است و توسط فنر از قسمت ثابت فاصله می گیرد. سیم پیچ كنتاكتور روی قرقره پیچیده در وسط هسته جای می گیرد. زمانی كه این بوبین تحریك شود بخش ثابت هسته بخش متحرك را به سمت خود می كشد و هنگامی كه بوبین از منبع انرژی قطع شود.

فنرها قسمت متحرك را مجدداً به جای خود برمی گردانند.

بر روی قسمت متحرك، كنتاكتهای كنتاكتور نصب شده است كه با حركت هسته بالا و پائین می روند.

و با كنتاكتهای ثابتی كه در اطراف كنتاكتور قرار دارد تماس برقرار می كنند. بدین ترتیب كه كنتاكتهایی كه از نظر الكتریكی باز بودند، در اثر جذب هسته بالایی بسته و كنتاكتهای بسته باز می شوند.

كنتاكتهای یك كنتاكتور به دو دسته اصلی و فرعی تقسیم می شوند :

كنتاكتهای اصلی برای ورود جریان سه فاز از شبكه به مصرف كننده و كنتاكتهای فرعی به عنوان كنترل در مدار فرمان عمل می كنند. معمولاً جریانی كه كنتاكتهای فرعی می توانند از خود عبور دهند كمتر از جریانی است كه كنتاكتهای اصلی از خود عبور می دهند.

ساختمان داخلی كنتاكتور بصورت زیر می باشد :

قاب نگهدارنده كنتاكتهای بالایی

تیغه اصلی

بوبین

هسته

حلقه اتصال كوتاه

كنتاكت اصلی

كنتاكت فرعی

بست نگهدارنده

فنر

قاب نگهدارنده كنتاكتهای پایین

كانال جداكننده

پین نگهدارنده

كنتاكت اصلی

كنتاكت فرعی

بست نگهدارنده

مشخصات كنتاكتور :

مشخصات الكتریكی و حرارتی و مكانیكی هر كنتاكتور بصورت زیر می باشد :

الف- ولتاژ نامی :

هر كنتاكتور ممكن است در شبكه های مختلفی از ولتاژ و فركانس كار كند لذا باید قطعات آن از نظر عایق تحمل ولتاژ و فركانس شبكه مزبور را داشته باشد.

ب- جریان نامی :

-سكسیونر ساده :

سكسیونر وسیله قطع و وصل سیستمهایی است كه تقریباً بدون جریان هستند به عبارتی دیگر سكسیونر قطعات و وسایلی را كه فقط زیر ولتاژ هستند از شبكه جدا می سازد. برحسب این تعریف در صورتی كه اختلاف پتانسیای بین دو كنتاكت سكسیونر ظاهر نشود قطع آن بلامانع است. همینطور وصل سكسیونر كه بین دو كنتاكت آن تفاوت پتانسیلی موجود نباشد مجاز خواهد بود از آنچه گفته شد چنین نتیجه می شود كه در واقع سكسیونر یك ارتباط دهنده یا قطع كننده مكانیكی بین سیستمها است. سكسیونر باید در حالت بسته یك ارتباط مكانیكی محكم و مطمئن در كنتاكت هر قطب برقرار سازد و مانع افت ولتاژ گردد لذا باید مقاومت عبور جریان در محدوده سكسیونر كوچك باشد تا حرارتی كه در اثر كار مداوم در كلید ایجاد می شود از حد مجاز تجاوز نكند.

این حرارت توسط ضخیم كردن تیغه و بزرگ كردن سطح تماس در كنتاكت و فشار تیغه در كنتاكت دهنده كوچك نگه داشته می شود در ضمن باید سكسیونر طوری ساخته شود كه در اثر جرم و وزن تیغه یا فشار باد و برف و غیره خود به خود بسته نشود.



موارد استعمال سكسیونرها :

به منظور حفاظت اشخاص و متصدیان مربوطه در مقابل برق زدگی بكار برده می شود به این جهت طوری ساخته می شوند كه در حالت قطع شدگی یا چسبندگی به طور واضح وآشكار قابل رویت باشند. یعنی در هوای آزاد انجام گیرند. از‌ آنجایی كه سكسیونر باعث بستن یا بازكردن مدار الكتریكی نمی شود (برای بازكردن و بستن هر مدار الكتریكی فشار قوی احتیاج به یك كلید دیگری خواهیم داشت به نام) كلید قدرت كه قادر است مدار را تحت هر شرایطی باز كند سكسیونر وسیله ای است برای ارتباط كلید قدرت به شین و یا هر قسمت دیگری از شبكه كه دارای پتانسیل است. سكسیونر را می توان از نظر ساختمانی به انواع مختلف زیر تقسیم نمود :

1- تیغه ای        2- كشویی        3-دورانی         4-قیچی ای.

برای جلوگیری از قطع و وصل بی موقع و در زیر بار سكسیونر معمولاً بین سكسیونر و كلید قدرت چفت و بست مكانیكی یا الكتریكی به نحوی برقرار می شود كه هنگام وصل بودن كلید قدرت سكسیونر را به هیچ وجه نتوان قطع یا وصل كرد.

مشخصات مهم یك سكسیونر كه گویای مشخصات فنی و استقامت الكتریكی و دینامیكی است.

ولتاژ نامی  Vn

جریان نامی In

جریان اتصال كوتاه ضربه ای  Is

جریان اتصال كوتاه كوتاه مدت (معمولاً 1 تا 3 ثانیه) Ith


سكسیونرهای قابل قطع زیربار :

به علت اینكه در بیشتر شبكه ها و پستهای كوچك كلید قدرت و سكسیونر و وسایل اضافی مربوط به چفت و بست آنها مبالغ زیادی از مخارج و هزینه كل تاسیسات را شامل می گردد و به علت اینكه در اغلب موارد نصب كلید قدرت با مزایای قطع و وصل سریع آن حتماً لازم و ضروری نیست كلید سكسیونر قابل قطع زیر بار طرح و ساخته شد سكسیونر قابل قطع زیر بار در ضمن اینكه باید وظیفه یك سكسیونر را انجام دهد یعنی در ضمن برداشتن ولتاژ یا قطع شدگی قابل رویت و مطمئن در مدار شبكه فشار قوی بوجود آورد باید قادر باشد مانند یك دیژنكتور نیز قدرتها و جریانهای كوچك الكتریكی را نیز قطع كند لذا هر سكسیونر قابل قطع زیر بار باید دارای وسیله ای برای قطع فوری جرقه باشد. سكسیونر قابل قطع زیربار اصولاً دارای قدرت وصل بسیار زیاد است و می تواند شدت جریانهایی با شدت 25 تا 75 كیلوآمپر را به خوبی وصل كند.

قیمت فایل فقط 9,100 تومان

خرید

برچسب ها : گزارش کاراموزی آشنایی با تاسیسات الکتریکی , کاراموزی آشنایی با تاسیسات الکتریکی , کارورزی آشنایی با تاسیسات الکتریکی , دانلود گزارش کارآموزی آشنایی با تاسیسات الکتریکی , آشنایی با تاسیسات الکتریکی , تاسیسات الکتریکی

نظرات کاربران در مورد این کالا
تا کنون هیچ نظری درباره این کالا ثبت نگردیده است.
ارسال نظر